Nitrox heeft de laatste paar jaar een stormachtige ontwikkeling gekend. Aanvankelijk was het gebruik van nitrox met enige mystiek omgeven. Je kwam het vooral tegen bij de technisch duikers. Het gebruik ervan is inmiddels ook helemaal ingeburgerd in de wereld van de sportduikers zoals jullie en wij. Veel vulstations in binnen- en buitenland anticiperen daarop door nitrox aan te bieden naast ‘gewone lucht’. Voor de prijs hoef je het inmiddels niet meer te laten.
Waarom gaan duikers over op nitrox?
Het antwoord is heel simpel: het gebruik van nitrox in plaats van gewone lucht leidt tot een veel veiligere manier van duiken.
Veiliger? Hoe zit dat dan? Je weet dat gewone lucht grofweg bestaat uit 21% zuurstof en 78% stikstof. Zuurstof is goed voor de mens en zorgt voor “verbranding” en zo voor energie. Stikstof is daarentegen een zogenoemd inert gas en dat betekent dat het niet wordt verbruikt. Sterker nog het is voor ons duikers een zeer lastig gas: op diepte neemt ons lichaam de stikstof op en als we opstijgen moeten we die opname weer gecontroleerd afbouwen tot acceptabele niveaus. Deze silent bubbles kunnen we nooit helemaal voorkomen maar wel sterk reduceren. Daartoe beperken we onze opstijgsnelheid, maken een safetystop en berekenen we minimum oppervlakte-intervallen. De stikstofopname is voor ieder mens en zelfs voor ieder moment verschillend en sterk afhankelijk van de omstandigheden en de conditie van de duiker. Zo spelen mee: leeftijd van de duiker, mentale en fysieke conditie, vetgehalte etc. Door perslucht te verrijken met zuurstof (EAN= enriched air nitrox) heffen we deze nadelen gedeeltelijk op. Zo’n gasmengsel noemen we nitrox, dus een gasmengsel met meer dan 21% zuurstof.
Nitrox heeft als tastbaar voordeel dat je langer kunt duiken dan bij het gebruik van gewone lucht. Of wanneer je gebruik maakt van de traditionele luchttabellen veel veiliger duikt. Belangrijk bijkomend voordeel van het gebruik van nitrox is dat je je merkbaar minder moe voelt na afloop van een duik. Alleen daarvoor zou je toch al overschakelen op het gebruik van nitrox als standaardmengsel !
Dieper duiken met nitrox? Nee, met nitrox kun je zeker niet dieper duiken dan met gewone lucht, sterker nog: nitrox beperkt je maximum duikdiepte enigszins. Zeker voor nitrox: plan your dive and dive your plan!
Wanneer mag ik duiken met nitrox? Het gebruik van nitrox is voorbehouden aan duikers die daarvoor opgeleid zijn: de cursus Nitrox diver. Ieder vulstation in binnen- en buitenland vraagt daarom naar het brevet dat je krijgt na zo’n opleiding.
Cursus?
De cursus behandelt de theorie van nitrox duiken met alle ins- en outs die daarmee samenhangen. Daarnaast zit in de cursus een belangrijke praktijkcomponent: je maakt twee duiken met nitrox, er wordt ingegaan op de praktijk van het vullen van je fles en het analyseren van mengsels. Tevens wordt er ingegaan op de eisen welke worden gesteld aan je materiaal. De cursus leidt op tot het gebruik van nitrox mengsels tot 40% zuurstof, voor sportduikers meer dan voldoende. Na een succesvolle afronding van de opleiding krijg je het PADI brevet EANx Diver. Als je na deze opleiding nog verder wilt gaan in technisch duiken geldt deze opleiding als de basiscursus.
Minimum eisen voor de cursus?
– Open Water Diver of gelijkwaardig